sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Tallin kisat

Lauantaina meillä oli ihan aamusta Katin kouluvalkku. Aloitimme käynnissä pohkeenväistöillä keskihalkaisijalta uralle oikeassa kierroksessa, jolloin väistö tuli vasemmalle. Onneksi olin näitä vähän treenannut (tai sitä omaa istuntaa) edellispäivänä, niin onnistui ne väistöt sinne vasemmallekin hyvin. Kun väistöt sujui käynnissä, niin otettiin mukaan ravisiirtymä väistön aikana. Ai että Velloa otti päähän, kun se ei väistön takia voinutkaan lähteä juoksemaan siirtymässä alta pois. Tämä ottikin muutaman yrityksen ennen kuin onnistui niin hyvin, että väistökin jatkui samalla. Samaa jatkettiin ravissa, mutta muutaman raviväistön jälkeen, kun hepat tuli hyvin ja me ratsastajat oltiin löydetty hyvä tatsi hommaan, alettiin vaikeuttaa hommaa niin, että parin väistöaskeleen jälkeen asetus vaihdettiinkin väistön suuntaan, jolloin väistöstä tuli jonkinlainen sulun esiaste. Erittäin hyvä liikkuvuus harjoitus sekä hevoselle että ratsastajalle. Vellolla kesti hetki tajuta, että hei, mä voin liikuttaa sen päätä ja kaulaakin sekä vaihdella asetusta ja sen kroppa vaan jatkaa samaa hommaa. Tämän harjoituksen myötä Vello kyllä pehmeni hurjasti ja rupesi malttamaan, jolloin se kuin huomaamattaan jäi hyvin mun alle. Toiseen suuntaan aloitettiin suoraan raviväistöillä ja muutaman kerran jälkeen otettiin mukaan tuo asetuksen vaihto. Suoristus väistöstä tehtiin aina ennen uraa, jotta päästiin ratsastamaan hyvä kulma ja itse lopettamaan se väistö eikä niin, että hevoset jatkaa automaattisesti uralle asti ja lopettavat itse. Tämän alkuverkan jälkeen hepat sai huilia hetken kävelemällä ja jatkettiin vielä laukannostoilla ja pätkällä laukkatyöskentelyä. Piti hyödyntää sitä tunnetta mitä noissa väistöissä oli saanut ja Vellon kanssa sitä rauhallisuutta. Ratsastettiin jatkuvaa kolmikaarista (eli kun edellinen loppui niin uusi alkoi) ja jollekin kaarelle aina laukka, myötälaukka. Raviin ennen suoristusta, jotta varmasti ehti asettaa ja taivuttaa uuteen suuntaan. Laukka vain kun hevonen oli siihen valmis ja tasapainossa eli Vellon kanssa niitä tuli kyllä aika vähän. Yritin kuitenkin saada molempiin suuntiin edes muutamat nostot. Laukkatyöskentely on varsinkin väsyneellä Vellolla jotain ihan kamalaa, kun en vieläkään osaa siellä istua tarpeeksi hyvin tukeakseni hevosta riittävästi. Ehkä joskus.. Loppuravit vielä isoilla kaarilla, nykyään Vellon saa jo ihan kivasti venyttämään eteenkin ilman että rupeaa kipittämään karkuun.
tää on jo 80cm radalta, Vellon kanssa nekään ei tunnu niin isoilta.

Sunnuntaina meillä oli tallin kisat, onneksi nyt on ollut kuivaa ja kenttä on kivassa kunnossa. Toisessa päädyssä vielä pieni märkä kohta, mutta esteet oli niin, ettei haitannut. Rakennettiin parin tallitytön kanssa rata jo lauantaina, mutta Anne sitten siirsi vielä paria estettä, jotta niihin tuli vähän helpommat tiet ja hyvä niin. Rata alkoi pysty-pysty linjalla, josta radan poikki ponipystylle ja toisen pitkän sivun linja-sarjalle. Hyvin saman tyyppisiä linjoja mitä meillä on Robbyissa ollut. Linja oli ihan aavistuksen lyhyempi kuin mulla Robbyssa, joten tulin sitä neljällä eteen, sarja oli myös hevosille vajaan puolimetriä lyhyempi kuin mitä Robbyssa hyppäsin Vellon kanssa. Seiskakymppiä meni ihan ok, vaikka hevonen oli liikaa menossa, jolloin jäin itse vain pitämään. Vauhti näyttää ehkä hitaalta, mutta kovempaa ei voi mennä jos hevonen ei ole rento, kun silloin se rupeaa räpättämään. Teitä en saanut ihan niin lyhyeksi kuin olisin muutamassa kohdassa halunnut, mutta päästiin silti kolmansiksi. Lankkuokseri meni hyvin, vaikka siihen Vello vähän hidasti itse. Tein sille tarkoituksellisesti hyvän tien, jotta hevonen ehtii varmasti nähdä sen. Anne vielä sanoi siitä kun valmistauduin suoritukseeni, että älä oikaise lankulle. Kasikymppi alkoi vähän räpiköivällä hypyllä ja tahti lähti taas kiihtymään. Linjalle en saanut kunnolla suoraksi ja kun ahnehdin välin neljällä (tähän olisi ehkä sopinut se odottava viisi paremmin), niin ajauduin aivan liian vasempaan reunaan ja mentiin toisesta osasta ohi. Eikun uudestaan sarjalle ja loppu rata meni ihan siivosti. Yritin radoilla kiinnittää huomiota siihen, etten kääntäisi sisäohjasta ja toivoisi parasta, vaan pitäisin kaulan suorassa ja kääntäisin enemmän ulkoa.


Videolla on myös seiskakympin palkintojenjako, joten jos sen osan yli haluaa hypätä, niin kasikymppiä alkaa noin neljän minuutin kohdalta.

Vilja hyppäsi Katinkalla 60cm, jossa poni törkeästi kielsi lankulle, mutta Vilja päättäväisesti nosti ponin yli toisella yrityksellä ja jatkoi radan loppuun. Koska tuossa luokassa lähes kaikki muut saivat hylyn, niin Vilja tuli kakkoseksi. 70cm:ssä Vilja toi Mustan lankulle vähän huonosti ja kaula vinossa, jolloin poni kielsi. Toisella yrityksellä vähän epäröi, mutta onneksi Vilja oli päättäväinen niin hyppäsi yli. Kasikymppiä Vilja ei vielä startannut, tosin olisi pitänyt laittaa se menemään jälkkärinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti