torstai 5. huhtikuuta 2018

Pääsiäisen tehotreenit

Vaikka pääsiäistä edeltävä viikko menikin taas vähän penkin alle noin niin kuin ratsastelun osalta, niin pääsiäisenä tulikin sitten tehtyä taas senkin edestä. Maanantai-iltana sain Annelta puhelun, että Katinka oli könkännyt takajalkaa tunnilla sen verran, että piti vaihtaa pois (kun ei liikkeessä lähtenyt menemään paremmaksi). Jalasta ei kuitenkaan mitään ollut löytynyt ja aamulla oli tarhaan mennessä jo vähän paremman näköinen. Olin itse menossa tekemään iltatallin, kun Anne lähti reissuun, mutta koska pidin myös kaksi tuntia jäi Vellon liikutus sikseen. Katinkaa kävin ennen tunteja sen verran juoksuttamassa tarhan edustalla, että paikansin ontuman oikeaan takajalkaan ja ongelma tuntui olevan jossain ylempänä kuin varsinaisesti jalassa. Vaikeinta näytti olevan jalan nostaminen ilmaan ja se kävi hitaammin kuin toisella jalalla. Samoin askel oli lyhyempää, mutta poni kyllä suostui liikkumaan. Mustan viimeisestä piikityksestä oli vielä jäänyt jäljelle kipulääkettä (flunixin), joten heitin sille iltaruokaan yhden pussin. Nanna vielä aamulla kävi läpi jalan eikä hänkään löytänyt mitään ja oli kuulemma mennyt tarhaan ihan puhtaan näköisesti. Illalla tallia tehdessäni olin vielä havaitsevinani pientä jäykkyyttä, mutta poni ravasi itsekseen nöpöhölkällä koko matkan talliin. Laitoin kuitenkin vielä iltaruokaan taas kipulääkettä, jotta varmasti olisi seuraavanakin päivänä kivuton ja liikkuisi hyvin itsekseen tarhassa.

Vello jäi siis liikuttamatta molempina päivinä, kun aika ei vain yksinkertaisesti riittänyt. Tiistaina osansa lohkaisi nuo tuntien pidot ja keskiviikkona olin niin myöhään töissä, että tallillekin lähdin vasta vähän ennen kahdeksaa pienen lepäilyn jälkeen. Iltatallissa meni vielä vähän kauemmin kuin normaalisti, koska raahasin pihatollekin vettä. Yleensä tallilla täytetään vedet traktorilla isosta säiliöstä (kesäaikana säiliöt tarhoilla, joten helppo kenen vaan täyttää, talvella ei voi jäätymisen takia pitää), mutta koska reissussa oli myös Annen mies, niin käsipelillä mentiin. Siirsin yhden saavin lähemmälle portille, jotta vedentäyttö matka olisi huomattavasti lyhyempi. Tiistaina olikin vielä hyvin vettä jäljellä aamun täytöstä, joten vein vain pari pienempää ämpärillistä autolla. Nyt vedin liukurilla ja isolla saavilla. Epäkiitollista hommaa, kun jotkut yritti heti kaataa vesisaavin. Kaikki kävi kuitenkin huikat ottamassa, mikä oli tärkeintä.

Torstaina painettiin taas töitä lähemmäs 12 tuntia, joten talleilu vaan yksinkertaisesti jäi. Perjantaina kuitenkin oli jo vapaa, joten kävin aamupäivästä Vellon kanssa maastossa vajaan tunnin lenkin. Pohja oli melko raskas, enkä halunnut liikaa väsyttää poikaa, kun tiesin sunnuntaista tulevan erittäin raskaan. Tallilta lähdin Tampereelle moikkaamaan siskoa ja tulin takaisin vasta lauantai-iltana. Olin jo Viljan kanssa sopinut aikataulun seuraavalle päivälle ennen kuin esteratsastuskilpailuiden lähtölistat tuli, joten aamulla oli puolihoppu. Ehdin hakea kopin ennen kuin otin Viljan kyytiin (asuu kätevästi siinä matkan varrella) ja sitten paineltiin tallille. Vello oli juossut Annea karkuun, joten se ei ollut valmiiksi haettu ja olivat tietenkin lähteneet jo lähiportilta takaisin pihattometsään ja Vilja sitten joutui kävelemään kauemmas hakureissullaan. Mä pakkasin sillä aikaa kamoja autoon ja otin muutenkin kaiken tarvittavan esiin. Vello on onneksi klipattu, joten sen puunaus on nopeaa, vähän joutui kostealla sienellä muutamia läikkiä pyyhkimään, mutta onneksi häntä oli puhdas. Kyytiin tuli vielä Vertsun ratsu, eikä meillä niin hengen hätää ollut, mutta Annen piti lähteä ripeästi kun olivat ensimmäisessä luokassa Kisulla ja Orhideella. Jäimme sitten Viljan kanssa pakkaamaan Vellon ja Epronin kyytiin Saaran äidin avustaessa. Epron onneksi meni sen kummemmitta kyselyittä ja Vellollekin ehdin vain virittää liinan taakse, kun se jo kävelikin kyytiin eli pääsimme myös hyvissä ajoin matkaan.

Ajattelin että parin viikon hyppytauko ei olisi kovin paha, kun nyt on kuitenkin hypätty säännöllisesti. Vello oli kuitenkin ihan liikaa taas menossa ja vaikka tulikin jarrusta jotakuinkin läpi parin esteen jälkeen suoritetun pysähdyksen avulla oli radat melko kamalia. Vello yritti viedä jolloin mä jouduin jäämään tekemään vain pidätteitä ja rytmistä tuli epätasaista. Selvittiin kuitenkin hengissä meidän ekasta ulkopuolisesta kasikympistä, vaikka yksi vietiinkin ihan kunnolla alas (hevonen jäi vähän turhan matalaksi enkä auttanut tarpeeksi nopeasti). Aurinko teki vielä toiseen päähän kunnolla valoläikkiä ja ovien raosta tuli sellainen kapea juova, jota Vello ilmeisesti luuli puomiksi, kun sen yli piti aina hypätä ja ottaa hirveä spurtti. Ei siinä mitään, mutta ekalle mentäessä se piti "ylittää" ja sitten olikin jo nenä kohti ekaa estettä ja hevonen painamassa hirveää kyytiä. Palkinnoille ei tällä kertaa päästy, kun jouduin himmailemaan koko ajan. Ehkä sitten kesällä ulkokisoissa, kun on isolla kentällä tilaa vähän painattaakin :D
Seiskalle en löytänyt oikein hyvää paikkaa kummallakaan radalla ja jätin ratkaisun ihan liikaa Vellon kontolle, mistä johtuen olin isommalla radalla itse tosi huonosti mukana. Vello vielä kompastui alas tullessa, joten käännös vasemmalle meni todella tiukille, maneesin seinä oli hyvin hyvin lähellä.  Radat oli onneksi samat (tai kasikympin ykkösvaihe oli sama kuin seiskakympin rata), joten ei tarvinnut käydä kävelemässä kuin kerran (käveltiin jo ennen kisojen alkua) eikä opetella kahta rataa.


Kisojen jälkeen Vello sai jäädä karsinaan pienen heinäannoksen kanssa ja iltapäivällä meillä olikin vielä kouluvalkku. Tein Vellon kanssa vähän kevyemmin ja pidin useamman kävelytauon, mutta hyvin poika jaksoi. Aluksi oli vähän höntyilemässä, kun kisafiilis oli vielä selvästi päällä.
Seuraavan päivänä oli toinen kouluvalkku ja Vellokin oli jo vähän rauhallisempi, mitä nyt yritti välillä vältellä työntekoa "pelästymällä" jotakin. Ekalta päivältä on videopätkiä, kun Vilma tuli kuvailemaan, tokan päivän video onkin ihan lumisadetta, kirjaimellisesti. Viritin kyllä kameran kentän laidalle muovipussin suojiin, mutta linssi keräsi kaiken lumen ja peitti kuvan melko tehokkaasti. Kirjoitan koulutreeneistä tarkemmin videon kera ihan omaan postaukseensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti