maanantai 20. marraskuuta 2017

Lumi tuli ja suli

HIHS viikonloppuna tuli Vellolle vähän turhasti vapaata eikä homma ainakaan helpottanut kun sain itseni kipeäksi. Tiistaina kävin kyllä maastoilemassa ja Vello oli yllättävän rauhallinen. Loppuviikon olinkin sitten taas pitkää päivää töissä. Seuraavalla viikolla olikin jo lunta ja hevosilla arvatenkin kesäkengät alla. En edes ehtinyt Katinkalle hakea uusia kenkiä, joten siltä otettiin vaan kengät pois, niin pysyy paremmin liukkaalla pystyssä. Mustan kenkähän taas vastaa pinnaltaan paljasta kaviota, joten sillä ei niin suuria ongelmia ollut, paitsi tilsojen kanssa tietenkin. Tilasin sille kuitenkin talveksi sellaiset versiot, mihin hokit saa. Tosin kärkihokin reijät joutuu itse asentamaan, niin sanoakseni. Otin lisäksi versiot, joissa on koko pohja ummessa, jotta ei kertyisi tilsoja niin paljon, toivottavasti ei ollenkaan.


Näihin piti siis itse porata reijät noille kärkihokeille ja sitten tunkea sinne tuollaise metallijutut, jossa ne kierteet on.. Onneksi iskällä oli maalla pystyporakone, niin homma jopa onnistui, käsiporakoneella ei meinaan kyllä onnistunut.

Koska pohjat on olleet vielä liian pehmeät, niin pihattohevoset eivät ole päässeet pellolle ettei se mene pilalle, joten pienemmällä alueella ne ei liiku niin paljon. Vapaapäivät kerää siis Vellollekin yleensä virtaa turhan paljon. Tiistaina juoksutin suosiolla ennen kuin kiipesin selkään ja kyllä se menikin. On jokseenkin huvittavan näköistä kun massiivinen ja vähän (tai aika paljon) pullukka hevonen laukkaa häntä tötteröllä kuin arabilla ikään. Ei jotenkin sopinut tuo häntä loppu kroppaan. Ei voinut muuta kuin nauraa. Kun pahimmat höyryt oli juostu ylös, kiipesin selkään ja käytiin vielä ylämäkimaastossa tekemässä puolen tunnin loppukäynnit. Kävin saman lenkin vielä Mustan ja Katinkan kanssa (Katinka käsihevosena), tosin niiden kanssa ravailtiin ja laukkailtiinkin pätkä. Oli kyllä ihanaa kun pitkästä aikaa ei satanut vaan aurinko paistoi kauniisti ja lumikin valaisi maata.

Liikkuvasta kohteesta kohtalaisen vaikea saada tarkkaa kuvaa, varsinkaan hevosen selästä :D
Ihana aurinko ja lumi!
Keskiviikko aamuna menin Katin kouluvalkkuun, tosin sanoin että otetaan mun kohdalla vähän kevyemmin, kun vähän vielä yskitti. Menimme alakentällä, jossa jatkoksen kohdalla on pieni alamäki. Käytettiin sitä hyväksi ja ensin käynnissä aina vähän koottiin siihen alamäkeen, tai enemmänkin siirrettiin painoa takaosalle. Pieni alamäki auttoi siinä, kun hevoset luonnostaan hidastaa siihen, niin täytyi itse vaan pitää huoli että poljento säilyy. Vello varsinkin otti itsestään jo tosi hyvin painoa takasille. Laskun jälkeen jatkettiin vielä koottuna muutama askel ja sen jälkeen siirtymä raviin. Alamäkeen tultiin taas käynnissä. Lunta oli sopivasti, että Vello luonnostaan vähän rauhoittui ja lisäksi nosteli hyvin jalkojaan. Kun siirtymät ja kokoaminen sujui hyvin jatkettiin kokonaan ravissa niin, että muutaman kokoavan askeleen (ja laskun) jälkeen ratsastettiin ravia pidemmälle askeleelle. Pohja auttoi Vellon kanssa tosi hyvin, kun se vähän hidasti sitä ja antoi hyvin ratsastaa itseään eteen saamatta sätkyjä. Välikäyntien jälkeen siirryimme vanhalle kentän osalle uralle ja jatkettiin ravissa kokoamisia ja askeleen pidennyksiä erittäin loivan sulun ja suoristuksen kautta. Tätä käytettiin lähinnä tarkistamaan että hevoset oli rehellisesti avuilla eli niiden etuosaa pystyi siirtelemään samalla kun ne ottivat painoa taakse ja että ne vastasivat eteen ratsastukseen oikein. Ihan lopuksi tehtiin vielä muutamia kertoja alamäkeä ravissa, josta laukannosto ja rauhallista laukkaa pätkä eteenpäin. Vello teki hyviä nostoja ja jäi rauhalliseen laukkaan, joten tehtiin sen kanssa ihan vaan muutamia nostoja. Molemmat aloimme olla jo vähän väsyneitä, joten kunnon laukkatyöskentelyä oli turha ottaa. Väsyneenä Vello olisi vain paahtanut laukkaa eteenpäin enkä itse olisi jaksanut sitä istunnalla auttaa. Anne teki Oromiksen kanssa vielä laukassa kokoamisia ja askeleen pidennyksiä, kun me jatkettiin jo eteen-alas venyttelyllä Vellon kanssa.
Vello oli tosi toimiva ja antoi hyvin ratsastaa itseään. Vaikka varsinkin alussa se otti Oromiksesta vähän paineita ja yritti hävitä paikalta tuttuun tyyliinsä, niin rauhoittui nopeasti eikä hötkyillyt sen suuremmin.

Keskiviikkona vielä klippasin Katinkan, vihdoin viimein. Olikin jo kertynyt aika paksu turkki.
ponimaastolla

Lauantaina oli vielä sen verran lunta, että kävin ylämäki-alamäki maastossa Vellon kanssa ja samassa maastossa käytiin sunnuntaina Kisun ja Vellon kanssa. Sekä vielä ponimaasto Viljan ja Vertsun kanssa. Katinka ja Bobby oli innoissaan kun pääsi kunnolla maastoilemaan, Musta oli aluksi vähän vastahakoisempi kipittelemään, mutta innostui laukoista kyllä. Sillä vaan tuppasi vähän jäämään tilsaa. Lumen kyllä sitten taas viikolla vesisateiden johdosta suli aika lailla kokonaan pois ja nyt on taas mustaa ja märkää.
Velloa ei kiinnostanut lähteä mukaan.. Oikein heittäytyi kyljelleen kun näki mun tulevan :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti